Pica po ovom receptu je savršena
Foto: PixabayAko je pica jedno od omiljenih jela u vašem domu, a najlepša je kada je sami napravite, onda ste sigurno, bar u početku, imali različita iskustva. Koliko puta ste se razočarali kada ste shvatili da testo nije ispalo kako treba? Pa dobro, dešava se, niste rođeni u Napulju... Ali, moguće je savladati tehniku. Samo pratite instrukcije italijanskih majstora, i dok kažete "margarita", postaćete pravi picajolo.
Lakše je to reći, nego učiniti, pomislićete. Možda će biti komplikovano samo prvi put. Posle ćete se već izveštiti, a pica koja pravo iz rerne "doleti" do stola biće savršena, kao da je upravo stigla iz neke picerije na Amalfi obali.
Pod pretpostavkom da u ovom specijalitetu nećete uživati sami, postoji recept za domaće testo za tri pice. Kad je bal, nek' je u napolitanskom stilu. Važno je koristiti brašno tipa 00, veoma fino mleveno, koje se najčešće proizvodi od pšenice sa većim sadržajem proteina, što ga čini idealnim za izradu testenina i testa za picu. U pitanju je mleveno pšenično brašno koje izgleda poput običnog brašna, ali je posebne sorte i savršeno je za izradu nežne testenine ili rezanaca. Fina granulacija obezbeđuje da testo bude mekano i elastično.
Sastojci za 3 pice:

Sjedinite brašno i kvasac u činiji ili mikseru. Dodajte 300 ml vode sobne temperature i mesite. Zatim dodajte ulje, a kada se potpuno sjedini, i so. Proces mešenja je važan, treba da traje što duže. Ako koristite mikser, najmanje 5-6 minuta. Na kraju oblikujte kuglu, pokrijte je i ostavite da naraste 30-40 minuta.
Nakon toga, prstima nežno raširite kuglu, a zatim preklopite jedan kraj u sredinu, pa preko njega drugi. Okrenite testo naopačke i ponovo ga oblikujte u kuglu. Pokrijte i ostavite da raste u frižideru 12 sati.

Ponovo premesite testo i podelite ga na tri jednaka dela. Svaki deo oblikujte u loptu i ostavite da naraste na površini blago namazanoj uljem i prekrivenoj velikom posudom. Ostavite da naraste 40-50 minuta.
Potom, na pobrašnjenoj površini, papiru za pečenje ili direktno u plehu, vrhovima prstiju nežno raširite testo, tako da formira osnovu za tri pice.
Na kraju dodajte sastojke i pecite na uobičajen način.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







