Doručak, ručak i užina: Recept za proteinske pločice sa kokosom

Bez obzira da li ste u pokretu ili kod kuće, proteinske pločice su praktičan izbor za zdrav i energičan dan.

22.08.2025. 07:45
  • Podeli:
uzina bonzita krekeri proteinska plocica pixabay-68a74b3f7fbe0.webp Foto: Pixabay

Proteinske pločice su postale nezaobilazan deo savremene ishrane, posebno kod onih koji vode računa o zdravlju, treniraju ili jednostavno žele da uživaju u balansiranim obrocima.

Prvobitno su se pojavile kao brzi i praktični izvor proteina za sportiste i rekreativce, ali su brzo pronašle svoje mesto u svakodnevnoj ishrani šire populacije. Njihova popularnost ne jenjava, jer kombinuju ono što je najvažnije – ukus, jednostavnu pripremu i nutritivnu vrednost.

Danas se energetske pločice spremaju i kod kuće, često sa nekoliko osnovnih sastojaka: pahuljice, semenke, orašasti plodovi, proteini u prahu i mleko. 

Ljudi vole ovakve recepte jer su brzi, jednostavni i prilagodljivi, a uz to mnogo zdraviji od kupovnih varijanti koje često sadrže dodatne šećere i konzervanse.

Proteinske pločice recept sa kokosom

Ako ste u potrazi za ukusnim, zdravim i energijom bogatim obrokom koji možete poneti sa sobom – proteinske pločice sa kokosom su pravi izbor. Ove energetske pločice su savršene za doručak, užinu ili kao obrok posle treninga, jer obiluju zdravim mastima, vlaknima i proteinima koji pomažu u oporavku mišića i daju vam dugotrajan osećaj sitosti. 

Zahvaljujući dodatku kokosovog brašna i mleka, ove pločice imaju divan, blag ukus i odličnu strukturu. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat – hranljiva poslastica koju možete jesti bez griže savesti!

Sastojci

  • 200 g ovsenih pahuljica
  • 100 g kokosovog brašna (ili krupno rendanog kokosa)
  • 2 kašike lanenog semena (mlevenog ili celog)
  • 3 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 150 ml proteinskog mleka
  • 2 merice (60 g) protein praha (vanila, čokolada ili kokos)
  • 2 kašike kikiriki putera (ili bademovog putera)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta (opciono)
  • po želji seckani bademi, čokoladne mrvice, suvo voće (šljive, urme, brusnice…)

 

Priprema

U većoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, mleveni lan, protein prah i prstohvat soli. Po želji, dodajte i šaku seckanih badema ili suvog voća za dodatnu teksturu i ukus.

U manjoj šerpi, na tihoj vatri, zagrejte mleko, med i kikiriki puter dok se sve lepo ne sjedini. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, ali pazite da ne provri. Dodajte vanilin ekstrakt ako ga koristite.

Sipajte toplu tečnu smesu u posudu sa suvim sastojcima. Dobro promešajte dok se sve ne sjedini. Smesa treba da bude gusta i lepljiva, ali ne suva – ako je previše gusta, dodajte još malo proteinskog mleka.

Obložite manji pleh ili posudu papirom za pečenje. Utisnite smesu ravnomerno, pritiskajući kašikom ili dlanom da se dobro sabije. Po želji, odozgo pospite još malo kokosa ili badema.

Stavite u frižider na najmanje 2–3 sata (ili u zamrzivač na 1 sat) da se stegne. Nakon hlađenja, isecite na štanglice ili kvadrate željene veličine. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 5 dana.

Proteinske pločice su savršen balans između zdravlja i ukusa. Idealne su za one koji su stalno u pokretu, za sportiste, kao i za sve koji žele brz, ali hranljiv obrok. 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()