Francuski baget hleb: Tajna hrskavosti prave pariske pekare

Odličan za sve prilike

Autor: Web UNA TV
27.04.2025. 15:13
  • Podeli:
baget bakina kuhinja-680e453490f6e.webp Foto: Bakina kuhinja

Iz bakine kuhinje vam donosimo recep za domaći baget.

Potrebno je:

  • 370 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli  
  • 20 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
  • 550 g brašna

Priprema:

U 70 ml mlake vode izmrviti sveži kvasac (ili razmutiti suvi kvasac), dodati šećer i 1 kašiku brašna. Izmešati i ostaviti na toplom mestu oko 5 minuta da kvasac nadođe i postane penušav. U veću činiju (vanglu) sipati 300 ml mlake vode, dodati nadošli kvasac, preostalo brašno i so. 

Foto: Bakina kuhinja

Varjačom zamesiti glatko testo. Mesiti rukom na blago pobrašnjenoj površini oko 4 minuta dok ne postane elastično. Testo posuti sa malo brašna, prekriti čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 30 minuta da naraste i udvostruči zapreminu. Radnu površinu posuti sa malo brašna i izručiti naraslo testo.

Blago ga premesiti rukama da se oslobodi vazduha. Podeliti testo na 2 jednaka dela. Svaki deo razvući rukama u pravougaonik, pa ga urolati po dužoj strani da se formira dugačak rolat. Rukama ga dodatno istanjiti i oblikovati u baget dužine tepsije. 

Tepsiju obložiti pek papirom i pažljivo položiti dva formirana bageta. Posuti ih sa malo brašna, prekriti plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 20 minuta da još malo narastu. Oštrim nožem ili žiletom zaseći površinu svakog bageta nekoliko puta po dužini.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni Celzijusa oko 25-35 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-braon boju i budu pečeni. Važan trik: Na dno rerne staviti manju šerpicu sa vodom pre nego što počnete da pečete bagete.

Para koja se oslobađa tokom pečenja stvara vlažnost u rerni, što pomaže da bageti budu sa hrskavom koricom, a mekom sredinom. Pečene bagete izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohlade pre sečenja i posluživanja. Uživajte u fantastičnim, domaćim bagetima sa hrskavom koricom i finom, mekom sredinom!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)