Zapečena pasta sa spanaćem i sirom: Obrok koji će cela porodica obožavati

Najbolje je poslužiti toplo, kako bi užitak bio još bolji

Autor: Web UNA TV
15.07.2025. 09:40
  • Podeli:
bakina kuhinja pasta sa spanacem-687605bbeb572.webp Foto: Bakina kuhinja

Predstavljamo vam recept koji će postati pravi hit u vašoj kuhinji - ova zapečena testenina sa spanaćem i sirom je savršen primer kako se od malo sastojaka, uz minimalan trud, može stvoriti obrok koji je istovremeno izuzetno ukusan, zasitan i ekonomičan. 

Zaboravite na komplikovane recepte i skupe sastojke – ova testenina je dokaz da prava kulinarska magija leži u jednostavnosti i ljubavi. 

Idealna je za brzi ručak ili večeru, a njen bogat ukus i kremasta tekstura osvojiće srca svih ukućana, od najmlađih do najstarijih. 

Potrebno je:

  • 300 g testenine 
  • 200 g spanaća 
  • 200 ml jogurta 
  • 300 ml mleka 
  • 2-4 jaja 
  • 50 g kačkavalja 
  • 50 g sira 
  • 50 ml maslinovog ulja 
  • so 
  • biber 
  • granule belog luka
  • 100 g šunke (ako želite)

 

Priprema:

Testeninu skuvajte u posoljenoj vodi, ali ne sasvim do kraja, ostavite je malo tvrđu. Ocedite je, dodajte malo maslinovog ulja i dobro promešajte kako se ne bi zalepila.

U većoj činiji razbijte jaja i dobro ih umutite viljuškom. Dodajte jogurt, mleko, polovinu narendanog kačkavalja, malo izmrvljenog sira, preostalo maslinovo ulje, so, biber i granule belog luka. Sve sastojke dobro promešajte dok se ne sjedine.

Svež spanać (ili blitvu) operite i isecite na tanje rezance. Ubacite isečeni spanać u pripremljenu smesu sa jajima i jogurtom i sve još jednom dobro izjednačite.

Pleh za pečenje (ili tepsiju) podmažite uljem. Sipajte skuvanu testeninu ravnomerno po dnu pleha. Preko testenine pažljivo prelijte pripremljenu smesu sa jajima, jogurtom i spanaćem, trudeći se da prekrije svu testeninu. Odozgo narendajte preostali kačkavalj i po želji, možete dodati još malo izmrvljenog sira. Ako želite, možete dodati i kockice šunke.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 50 minuta, ili dok jelo lepo ne zarumeni i dobije zlatnu koricu. Proverite viljuškom da li je testenina omekšala i da li je preliv čvrst.

Izvadite jelo iz rerne i ostavite ga da se malo prohladi pre sečenja i serviranja. Najbolje je poslužiti toplo.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()