Stručnjaci otkrili: Vino uz obrok smanjuje holesterol, krvni pritisak i rizik od dijabetesa

Mnogih mlagodeti crnog vina nismo svesni

24.11.2025. 10:25
  • Podeli:
shutterstock_2538571925 crno vino večera zdravica nazdravljanje živeli prijatelji veče uživanje druženje-69241b1e61d7c.webp Foto: Shutterstock

Redovna konzumacija čaše crnog vina uz obrok može doneti niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od dijabetesa, tvrde stručnjaci, među kojima je i pokojni dr. Majkl Mosli.

Pre svoje smrti, Mosli je vodio serijal na BBC Radio 4 "Just One Thing", u kojem je istraživao uticaj malih promena u životnom stilu na zdravlje.

Tokom programa, dr. Mosli je naglasio da redovna konzumacija crnog vina uz obrok može imati pozitivan efekat: "U Izraelu su 2015. godine naučnici 224 dijabetičara koji nisu pili alkohol podelili u tri grupe – one koji su pili crno vino, belo vino ili mineralnu vodu uz večeru svake večeri tokom dve godine. Konzumenti crnog vina pokazali su najbolje rezultate, sa značajnim poboljšanjima u holesterolu i, možda iznenađujuće, u kvalitetu sna".

Ali to nisu bile jedine prednosti. Neki ljudi koji su konzumirali crno vino primetili su i bolju kontrolu nivoa šećera u krvi. Drugi istraživači iz Španije dokazali su da crno vino može poboljšati odgovor tela na insulin, što pomaže bržem uklanjanju šećera iz krvi.

Konzumacija uz obrok

Ako želite maksimalno da iskoristite prednosti, preporučuje se da pijete vino uz obrok, pri čemu je stručnjak naglasio da je to "mnogo bolje za vas nego da ga pijete samo".

Dugoročna studija na 312.000 odraslih pratila je konzumaciju vina uz obrok tokom 11 godina i pokazala da umerena konzumacija smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 14 procenata.

Profesor Tim Spector, epidemiolog sa King’s College London, dodaje da vino može pozitivno delovati na crevni mikrobiom: "Otkrili smo da su konzumenti crnog vina imali zdraviji i raznovrsniji crevni mikrobiom od onih koji ga ne piju. Uopšteno gledano, konzumenti alkohola imali su lošiji mikrobiom od onih koji ne piju"

Ključ je u umerenosti

Objasnio je da je crevni mikrobiom jedan od retkih aspekata ljudskog tela koji nije oblikovan genetikom, već spoljnim i prehrambenim faktorima. Zapravo, dokazi sugerišu da "crno vino može, u malim i umerenim količinama, biti dobro za naš digestivni sistem."

Profesor Spector upozorava da umerenost ostaje ključ svega: "Definitivno ne tvrdimo da je sam alkohol dobar za vas", rekao je, dodajući da se koristi gube pri konzumiranju više od tri čaše crnog vina dnevno.

Preporuka stručnjaka je čaša vina uz obrok nekoliko puta nedeljno, po mogućnosti u manjim količinama: "Pričamo o tradicionalnim francuskim čašama za vino, gde biste iz jedne boce dobili šest čaša", zaključio je.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()